Van een goed gesprek naar een gedragen verandering

Geschreven door Wim op 03/05/2024 in Change management

Collega Floortje kroop in haar pen om haar ervaringen te delen over de vele ontdekkingsgesprekken die ze de afgelopen maanden deed.

Een goed gesprek doet wonderen. Als procesbegeleider oefenen we ons in de kunst van het begeleiden van groepsgesprekken. We bouwen onze sessies op uit diverse platformen. Hoppen van individuele meningen naar zoemmomenten met z’n twee, naar een plenaire discussie en werkgroepjes rond een flap op tafel. Voortdurend bewegen om de nodige ruimte te maken en alle stemmen te horen.

Win-win van ontdekkingsgesprekken

Maar soms kiezen we bewust voor één-op-één. In een team dat uit een woelige periode met veel verandering komt, door het bos de bomen niet meer ziet, op korte tijd een nieuwe samenstelling heeft gekregen… voeren we ontdekkingsgesprekken. Tijd geven aan elk teamlid om zijn, haar of hun verhaal te doen is een krachtig middel. Enerzijds als doel op zich, om zaken uit te spreken in een veilige setting, wat gebeurd is een plaats te geven en echt gehoord te worden. Anderzijds om inzicht te krijgen in stappen vooruit en mede-eigenaarschap en -verantwoordelijkheid te creëren. We stellen met oog op verandering bewust oplossingsgerichte vragen.  

Het effect op teams en opdrachtgevers

In een veilig en vertrouwvol kader, koppelen we wat we leren uit de gesprekken terug in groep. “Dit zegt wat we aanvoelden, maar nog nooit onder woorden konden brengen,” klinkt het dan. Op teamniveau merken we meerdere effecten:

·        Er ontstaat spontaan een sterk gevoel van delen en samenhorigheid.

·        De zaken waar sommige teamleden van schrikken: “daar was ik me helemaal niet van bewust…” vormen voor anderen een uitnodiging om eindelijk uit te spreken waar ze mee zitten.

·        De focus op stappen vooruit en gedeelde ideeën bieden perspectief en geven goesting om verder aan te slag te gaan.

De opdrachtgevers zijn bestuurders of leidinggevenden. Wanneer we de vaststellingen bij hen terugkoppelen, horen we:

·      dat het helpt om grondig zicht te krijgen op wat er allemaal leeft in de dagelijkse praktijk. Zeker voor bestuurders is dat niet evident.

·      dat de hier of daar opgevangen frustraties, veel breder gedeeld blijken dan gedacht.  

·      dat de expertise van het team heel nuttig kan zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Een stevige basis voor verandering

Ontdekkingsgesprekken blijken een stevige basis te zijn voor gedragen verandering. Na dit traject zijn de uitdagingen helder, de eerstvolgende stappen duidelijk en alle partijen overtuigd dat ze vooral samen aan de slag moeten.